20 Nisan 2025

BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR, TOPRAK; EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
MİTHAT CEMAL KUNTAY

 
KÖÞE YAZARLARI >> Metin GENÇ
BOÅžANMA

Boşanma İşlemleri

            BoÅŸanma, evlilik birliÄŸinin mahkeme kararının kesinleÅŸmesi ile son bulmasıdır.

BoÅŸanma tarihi, boÅŸanma kararının kesinleÅŸtiÄŸi tarihtir. Yabancı mahkemelerce verilen boÅŸanma kararlarının Türkiye’de iÅŸlem görebilmesine esas olmak üzere Türk mahkemelerince tenfiz veya tanıma kararı verilip, kesinleÅŸmesi halinde, yabancı mahkemece verilmiÅŸ olan kararın kesinleÅŸme tarihi, boÅŸanma tarihi olarak kabul edilir.

            Medeni Kanunun boÅŸanan kadın için öngördüğü 300 günlük bekleme süresi, boÅŸanma kararının kesinleÅŸtiÄŸi tarihten itibaren baÅŸlar.

 

Boşanan Kadının Durumu;

            BoÅŸanan kadının koca hanesindeki kaydı kapatılıp önceki soyadı verilerek, bu evlenmeden önce kayıtlı bulunduÄŸu hanedeki nüfus kaydı canlandırılır.

Dul olarak evlenen kadının boşanması durumunda, bekarlık soyadını taşımasına mahkemece izin verilmiş ise, kadın bekarlık soyadını alarak bekarlık hanesindeki nüfus kaydı canlandırılır. Hakim, boşanan kadının kocasının soyadını taşımasına izin vermiş ise, kadın bu evlenmeden önce kayıtlı bulunduğu haneye, taşımasına izin verilen koca soyadı ile döner ve buradaki nüfus kaydı canlandırılır.

            BoÅŸanma iptal edilmesi halinde, kadının nüfus kaydı kocasının hanesine taşınır. Kadın kocasının soyadını alır. Dilerse, bu evliliÄŸinden önceki soyadını koca soyadından önce gelmek üzere kullanabilir.

Okunma Sayýsý : 2570

 
Yorumlar
Yorum Bulunmamaktadýr.
 
Yazarýn Diðer Yazýlarý
TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI
ADRES KAYIT İŞLEMLERİ
EVLENME İŞLEMLERİ
DOĞUM ve ÖLÜM İŞLEMLERİ
ULUSLARARASI AİLE CÜZDANI
MERHABA
 
Her hakký saklýdýr. www.guldibikoyu.com-2011
Bu sitenin tüm haklarý saklýdýr. Sitedeki resim, yazý ve diðer materyaller kaynak gösterilse dahi izinsiz kullanýlamaz.