20 Nisan 2025

BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR, TOPRAK; EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
MİTHAT CEMAL KUNTAY

 
KÖÞE YAZARLARI >> Metin GENÇ
DOĞUM ve ÖLÜM İŞLEMLERİ

 

DOĞUM İŞLEMLERİ

 

            DoÄŸum; Evlilik içinde doÄŸan çocuklar, babalarının nüfusta kayıtlı oldukları haneye baba soyadıyla; evlilik dışında doÄŸan çocuklar anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ve bildirilen baba adıyla; tanınan veya babalığına hükmedilen çocuklar baba hanesine baba soyadı ile tescil edilirler.

            SaÄŸ olarak dünyaya gelen her çocuÄŸun, doÄŸumdan itibaren Türkiye'de otuz gün içinde nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise altmış gün içinde dış temsilciliÄŸe bildirilmesi zorunludur.

            DoÄŸum bildirimi, doÄŸumu gösteren resmî belgeye dayanarak yapılabileceÄŸi gibi sözlü beyana dayalı olarak da yapılabilir. Sözlü beyanlar doÄŸruluÄŸu araÅŸtırıldıktan sonra iÅŸleme alınmaktadır. Yurt dışındaki doÄŸum bildirimleri, yabancı makamlardan alınmış resmî belge veya raporun dış temsilciliÄŸe verilmesi veya doÄŸumla ilgili resmi belge veya raporların aslı ile Türkçe’ye tercüme edilmiÅŸ örneklerinin, ilgililerin nüfus kaydını içeren kimlik bilgileri veya aile kütüklerinde kayıtlı oldukları yeri gösteren belgeleri ve çocuÄŸa konulan adın belirtildiÄŸi dilekçe ile birlikte dış temsilciliklerimize gönderilmesi suretiyle yapılabilir.

            Bildirim; veli (ana, baba), vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde ise, çocuÄŸun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeÅŸleri ya da çocuÄŸu yanında bulunduranlar tarafından yapılabilir. Resmi vekiller, çocuÄŸun adının da belirtildiÄŸi özel vekillik belgesi ibraz etmek suretiyle, müvekkilleri adına bildirimde bulunabilirler.
            İlçe nüfus müdürlükleri, aile kütüklerine tescil edilmemiÅŸ bir yaşından büyük çocukların varlığını haber aldıkları takdirde, çocukların ana, baba veya vasilerini, bunların bulunmaması halinde, ikinci dereceye kadar hısımlarını veya çocukları yanlarında bulunduranları ya da muhtarları doÄŸum bildiriminde bulunmak üzere beyana davet etmeye yetkilidirler.

 

 

 

 

 

ÖLÜM İŞLEMLERİ

           

            Ölüm olayının; ölümün meydana geldiÄŸi, ölüm yeri bilinmiyorsa cesedin bulunduÄŸu, ölüm ulaşım aracı içinde meydana gelmiÅŸse, ölünün araçtan çıkarıldığı yer ilçe nüfus müdürlüğüne bildirilmesi zorunludur. ölüm olayının haber alındığı tarihten itibaren yetkili makam ve görevliler tarafından örneÄŸine uygun olarak düzenlenen ölüm tutanaklarının en geç on gün içinde, ilgili ilçe nüfus müdürlüğüne verilmesi veya gönderilmesi suretiyle yapılır. Ölüm tutanaklarına varsa T.C.K.K. yada nüfus cüzdanı da eklenir, yoksa bu husus tutanağın ilgili alanında belirtilir.

            Ölüm, meydana geldiÄŸi yer ve koÅŸullara baÄŸlı olarak aÅŸağıda belirtilen görevliler tarafından bildirilir;

 
1. Şehir ve kasabalarda 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereğince defin ruhsatı vermeye yetkili olanlar,
2. Köylerde, varsa resmî tabip veya sağlık kuruluşu yetkilileri, yoksa köy muhtarları,
3. Hastane ve bakım evi gibi sağlık kurumlarında kurum amirlikleri,
4. Askeri birliklerde tabipler veya iç hizmet mevzuatına göre kıta komutanlıklarınca görevlendirilmiş olanlar ve askerlik şubeleri,
5. Doğal afetlerde mülkî idare amirlerince görevlendirilecek memurlar,
6. Adlî olaylarda ve kazalarda ilgili Cumhuriyet savcılıkları,
olayın meydana geldiği tarihten itibaren, dış temsilcilikler ise olaydan haberdar oldukları tarihten itibaren on gün içerisinde Genel Müdürlüğe ya da nüfus müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdürler.

            Köylerdeki Ölümler ; varsa resmi tabip veya saÄŸlık kuruluÅŸu yetkilileri yoksa köy muhtarları ölüm tutanağı düzenler. Köy muhtarı; köyde meydana gelen ölüm olayı üzerine, örneÄŸine uygun ölüm tutanağı düzenleyerek, varsa ölüye ait nüfus cüzdanını da tutanaÄŸa eklemek suretiyle ilçe nüfus müdürlüğüne göndermekle görevlidir. Köy muhtarı üç örnek düzenlediÄŸi ölüm tutanağının iki örneÄŸini en geç on gün içerisinde ilçe nüfus müdürlüğüne gönderir veya teslim eder. Bir örneÄŸini köye ait ölüm dosyasında muhafaza eder.
            Köy muhtarı, kendisine bildirilmese dahi daha sonra öğrendiÄŸi ölüm olayı için de tutanak düzenlemekle yükümlüdür. Bu durumda ölüm tarihinde görevli olan köy muhtarı para cezası iÅŸlemine tabi tutulur. Ölüm olayının meydana geldiÄŸi tarihte görevli köy muhtarı nüfus müdürlüğüne davet edilerek savunması alınır. Kanunun 68 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen haklı bir nedene dayanmadığı taktirde cezai iÅŸleme tabi tutulur.

            Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile evli olan bir yabancının Türkiye’de veya yurt dışında ölümü halinde, yurt dışında Türk konsolosluklarına yurt içinde ise bulunduÄŸu yer nüfus müdürlüğüne kiÅŸinin öldüğünü gösteren resmi belgelerin intikal ettirilmesi halinde; ilçe nüfus müdürlüğünce Türk vatandaşının kaydının düşünceler alanına olaya iliÅŸkin açıklama yapılır ve kiÅŸinin medeni durumu “dul” olarak düzeltilir.

 

            SaÄŸlık KuruluÅŸu Bulunan Yerlerdeki Ölümler ;İl, ilçe ve beldede meydana gelen ölüm olayı üzerine yetkili resmi tabip (Hükümet, Belediye, SaÄŸlık Ocağı Tabipleri) tarafından, resmi tabip bulunmayan yerlerde saÄŸlık personeli veya belediye baÅŸkanlığınca bu iÅŸle görevlendirilmiÅŸ memur tarafından ölüm olayının bildirildiÄŸi ve gömme izin belgesi istendiÄŸi tarihten itibaren ölüm tutanağı düzenlenerek on gün içinde ilçe nüfus müdürlüğüne gönderilir.Ölen kiÅŸiye ait nüfus cüzdanı varsa tutanaÄŸa eklenir.

            Ölünün, ölüm olayının meydana geldiÄŸi yer dışında bir baÅŸka yere gömülmek üzere nakli söz konusu ise, ölüm tutanağı cenaze nakil iznini veren makam tarafından düzenlenir.

            Yurt dışında bulundukları sırada ölen Türk vatandaÅŸlarının ölüm olayı, ilgili yerel makamlardan alınan belgenin Türkiye Cumhuriyeti temsilciliÄŸine verilmesi suretiyle bildirilir. 
            Yurt dışında Türk vatandaşının ölümü her hangi bir nedenle Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine bildirilemediÄŸi takdirde; yabancı resmi makamlardan alınan resmi belgenin Türkçe’ye çevrilip usulüne göre onaylanmasından sonra müracaat edilen ilçe nüfus müdürlüğünce ölüm tutanağı düzenlenir.

 

Okunma Sayýsý : 2690

 
Yorumlar
Yorum Bulunmamaktadýr.
 
Yazarýn Diðer Yazýlarý
TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI
ADRES KAYIT İŞLEMLERİ
BOÅžANMA
EVLENME İŞLEMLERİ
ULUSLARARASI AİLE CÜZDANI
MERHABA
 
Her hakký saklýdýr. www.guldibikoyu.com-2011
Bu sitenin tüm haklarý saklýdýr. Sitedeki resim, yazý ve diðer materyaller kaynak gösterilse dahi izinsiz kullanýlamaz.