Belki biliyorsunuzdur belkide bilmiyorsunuzdur ama benim bildiğim kadarı ile Köyümüzde bir Cami derneğimiz var. Ve bildiğim kadarı ile de Caminin Yapılması aşamasında epey de aktif bir dernekti. Nedense bu dernek işlemleri sadece para toplamak konusunda bir tek adını duyduğumuz bir olay veya bir oluşum. Diğer zamanlarda kim başkan kim aktif üye kim denetler ne yaparlar kimse bilmez. Kimselerde merak etmez.
Uzun zamandır çok dillendirdiğim bir konu bu. Cami derneğini yapabiliyorsak Güldibi Köyü Kültürünü Yaşatma ve Köyü Geliştirme Derneği ne çevirelim olmuyorsa yeni bir dernek kuralım diye. Herkes güzel fikir diyor ancak hadi dediğimizde bir iki kişi haricinde kimse adım atmıyor nedenini hala anlamış değilim. Bu konuyu birde burda yazmak istedim ki herkes okuyup ne anlatmaya çalıştığımı bilsinler diye.
Dernek Ne İşe Yarar ;
Derneğin kuruluş amacı köy ile ilgili her adımın Köy Muhtarı ile birlikte hareket ederek köyün gelişmesi ve Kültürümüzün devamı adına ne gerekiyorsa onu yapmalı, insanları bir araya getirmelidir. Sadece amacı para toplamak olmamalıdır. İnsanları bir araya toplamak için belirli aralıklarla toplantılar yapmalı, eğlenceler düzenlenmeli, geçmişteki kültürümüzü hatırlatacak tertipler düzenlemelidir. Çünkü yaşayan insanlarımızın geneli bu güzel kültürümüzü unuttu. İnsanları kaynaştıracak ve eski saygı ve sevgiyi tekrar canlandıracak bir yapısı olmalıdır.
Nasıl Bir Oluşum Olmalıdır.
Öncelikle Köyün Muhtarı dernek ile bağlantısı olmamalıdır. Her Mahalleden ikişer kişi seçilmeli , seçilen bu kişiler de kendi aralarında seçim yaparak bir dernek başkanı, bir muhasip, bir katip ve birde denetçi seçmelidir. Ve her ay yapılan her şey yazılı yayın organları ile tüm köy halkına bilgi verilmelidir. Seçimler belirli aralıklarla yenilenmeli ve genç neslin Derneğe ilgisi arttırılmalıdır. Ayrıca Köy derneği ile ilgili Muhtarlığın çalışması birlikte olmalıdır. Yani köyde yapılacak olan herhangi bir iş Köy Muhtarlığının isteği doğrultusunda bütçe ve projelendirmeli, uygulama aşamasında Dernek tarafından bütçesi ve uygulaması için gerekli işlemler yapılarak Muhtarlığa sunulmalıdır. Böylelikle hem Muhtarlığın yükü rahatlar, hem de bugüne kadar geçmişteki muhtarlar içinde konuşulan maddi problemler de ortadan kalkmış olur.
Derneğin Geliri Ne Olmalıdır.
nDerneğin gelirlerinden en önemlisi üye aidatlarıdır. Köyde yaşayan veya köyden olup dışarıda yaşayan herkes köy derneğine üye yapılmalı ve belirli aralıklarla aidat toplanmalıdır. Tabi ki bu aidat öyle uçuk rakamlar olmamalıdır. Şuna da inanıyorum ki her ay 10-tl veya 20-tl veremeyecek bir insanımız çıksın. Ben bu aidat yükünü veremem desin.
nYardım ve Bağışlar :Köye yapılacak tüm yardımlar ve Bağışlar Köy derneği kasasına makbuz karşılığı yapılmalıdır. Ayrıca köyde toplanması gereken her türlü gelirler de derneğe makbuz karşılığı teslim edilmelidir.
nOdun paraları : Köyümüz halkına yakacak adında verilen ve bu hizmeti karşılığı toplanan ücretler ile ormandan satılan odun paraları da derneğe makbuz karşılığı teslim edilmelidir.
nAyni yardımlar da Derneğe teslim edilmelidir..
Dernek Neler Yapmalıdır.
nKöy ile ilgili yapılacak tüm giderleri bütçe imkanları ile karşılamalı
nKöyde yaşayan insanlarımıza maddi manevi yardımlar yapmalı
nBelirli aralıklarla insanların bir araya getirecek kültürel eğlenceler tertip etmeli
nKöye gelen tüm misafirleriağırlamalı
nKöydeki yaşayan insanların ortak kullanımında olacak kültürel mekan oluşturmalı
İnanıyorum ki bundan çook fazla maddeleri de siz sayabilirsiniz. Aslında atalarımız “ Birlikten kuvvet doÄŸar” demiÅŸler o nedenle de geçmiÅŸte bunu da çok yapmışlar. Çok da iyi uygulamışlar. Örnek olarak MECİ leri gösterebilirim. Bir baÅŸka örnek te TARLA İMECELERİ diyebilirim. Eeee artık bunlar köyde yapılmadığı için ortak payda deÄŸiÅŸmekte. Bu yeni ortak paydaları herkese anlatabilecek ve ortak paydada insanları buluÅŸturabilecek bir platform olmalı KÖY DERNEĞİ miz.
Ne dersiniz böyle bir derneÄŸe sahip olabilirmiyizz……..
Fikret KESİM
Okunma Sayýsý : 5582
Yorumlar
Yılmaz BEKLİYEN Böyle bir dernek oluşturulabilirse çok güzel olacağı kanaatindeyim. Her türlü desteğide vereceğimi belirtmek isterim. (30.09.2011)
Her hakký saklýdýr. www.guldibikoyu.com-2011
Bu sitenin tüm haklarý saklýdýr. Sitedeki resim, yazý ve diðer materyaller kaynak gösterilse dahi izinsiz kullanýlamaz.