20 Nisan 2025

BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR, TOPRAK; EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
MİTHAT CEMAL KUNTAY

 
KÖÞE YAZARLARI >> Fikret KESİM
DERDİMİZ SADECE İÇME SUYU MU !!!!

DERDİMİZ SADECE İÇME SUYUMU ….

 

Son zamanlarda köyümüzde en çok konuÅŸulan içme suyumuz ile ilgili sıkıntıların nedeni için sizleri biraz geçmiÅŸe götürmek bu güne niçin geldiÄŸimizi sizlere anımsatmak istedim.

 

Yıllar önce çocukluğumda bugün nasıl içme suyu sıkıntısı var ise o zaman da su sıkıntısı vardı. Nedeni de bugün ki neden ile aynı. İlgisizlikten ve müsriflikten dolayı su yetmiyordu. Çok iyi bilirim Merhum Muhammet KOLLAR, susuzluğumuza çare olsun diye su hattına Vana taktığı günleri ve ortaya çıkan gürültüleri. O zaman herkes kendince haklı idi. Merhum Muhammet amca aşağı kısımdaki evlerde açılan muslukların fazla olması nedeni ile bize su gelmediği için yıllarca böyle mücadeleler verdi. Ve yine Merhum Niyazi HAYIR amcamızın muhtarlığı sırasında yeni hat çekildi. Ve herkese yetecek kadar su olacağı da söylendi. Evet ilk başta yeten su sonraları yetmemeye başladı. Niçin derseniz ;

 

1-   Su kaynaklarının bakımsız olması ve suyun azalması.

2-   Su kullanımının insan sayısı azalmasına raÄŸmen artması; ki bunun en büyük sebebi insanlarımızın sulama suyu yerine musluk suyu ile bahçeleri sulamasından kaynaklanıyor.

3-   Su deposunun yetersiz ve bakımsız olması.

Maddeleri aslında arttırabiliriz. Ama ben konuya dönmek isterim. Ve en sonunda rahmetli babam ile rahmetli Muhammet amca karar verdiler ve kendi imkanları dahilinde evimize iki adet kaynak (pınar) suyu ÅŸebekesi çekmiÅŸlerdi. Ve gerçekten bizim için su sorunu çözüldü. Ve babamın vefatına kadar da su sıkıntısı çekmedik desek yeridir. Ve babamın vefatından sonra yine aynı sorun. Çünkü kaynak(pınar) sularına bakacak ve bakımını yapacak insanlar olmayınca zamanla bu sistemden de su gelmez oldu. Bende iÅŸ yoÄŸunluÄŸum nedeni ile bu kaynak sularına gereken bakımına zaman ayıramadığım için ÅŸu an atıl vaziyette duruyor. En kısa sürede en azından birini aktif hale getirip kendimce baba ocağındaki su sorununu çözmeye çalışacağım.

Şimdilerde köye gittiğimizde musluktan su içmemeye çalışıyorum. Çünkü musluktan akan su Kaynak suyu değil Dere suyu. Muhtarımız bakmış ki su yetmiyor ( insan sayısının azalıp suyun yetmemesi hala inandırıcı değil bence ) diye haklı olarak içme suyuna Dere suyunu bağlamak zorunda kalmış. Tabiki oda sorunu geçici olarak çözüme kavuşturdu. Her ne kadar eleştriler çok da olsa köyde anında sorunu çözecek kişinin Muhtar olması nedeni ile gereğini yaparak geçici çözümler üretmiştir. Bundan sonrası ancak sorunun kesin çözümü konusunda ortak hareket edip yeni bir sistemin kurulması ve bu konuda herkesin Muhtarımıza gereken desteğini vermesidir. Bu nasıl olacak ne gibi adımlar atılacak gibi konular bir araya gelindiğinde tartışılması ve ortak bir çizgide buluşarak karara bağlanmalı diye düşünüyorum.

Ama bir gerçeÄŸi unutmamak lazım ÅŸayet musluktan akan su içilecek kalitede bir su deÄŸilse bizler neyin mücadelesini vereceÄŸiz. Veya su yetmiyor mantığının altında yatan ÅŸeyin herkesin (ki köyde yaÅŸayan ailemi de katıyorum ) musluk suyu ile bahçe suladığı gerçeÄŸi deÄŸilmidir. Eskiler “ Eve lazım olan Camiye uygun deÄŸildir” atasözünü niye demiÅŸler. Bizler evin içinde içmek gibi, temizlik gibi genel ihtiyaçlarımızı karşılanması amacı ile kullanıma sunulan su kaynağımızı bahçe sulamak maksadı ile kullandığımız sürece isterseniz Sakarya Nehrini baÄŸlayın su deposuna, suyun yetmeyeceÄŸini unutmamamız gerektiÄŸini düşünüyorum.  Ve inanan bir millet olarak üst komÅŸumuzun evinde genel ihtiyacını karşılayacak suyu yokken alt tarafta bahçe sulamanın bir Hak olduÄŸu da unutulmamalıdır.

Artık insanlarımız saygıdan komşuluktan uzak yaşamayı adet haline getirdiğine göre Muhtarlık bu işin çözümü için yasalar gereği ne yapması gerekiyorsa yerine getirmesi lazım diye düşünüyorum. İçme suyu ile sulama yapılmamasının önüne geçilmesi adına ne gerekiyorsa yapılmalı. Toplantı, tartışma, yeni fikirler ve ortak bir uzlaşı ile bir adım atılmalı. Yoksa 20 yıl sonrada aynı konuları konuşuyor oluruz. Bencillikten uzak toplumun tamamını ilgilendiren bir uzlaşı olmalı.

Dün babalarımız, bu gün bizler, yarında bizim çocuklarımız aynı konuları konuşacaktır! Eğer ki kesin çözüme kavuşturamazsak şu su sorununu.

Yaradan neyi hakkediyorsak onu verdiğine göre demek ki bizlerde böyle su içmeyi hakkediyoruzdur diye düşünmüyor da değilim. Çünkü içme suyu kalitesinde su kullanımı adında olumlu hiçbir adım atılmadığına göre bizler hala dere suyu nu içmeye devam edelim.

GALİBA...

DERESUYUNU İÇMEYE LAYIK BİR TOPLUMUZ.

YOKSA…..

DEĞİLMİYİZ…..

 

 

Fikret KESİM

 

 

 

Okunma Sayýsý : 3208

 
Yorumlar
Yılmaz BEKLİYEN
Önemli bir konu, güzel bir yazı ancak katılmadığım bir kaç konu hakkında yorum yapmak isterim. Suyun yetersizliğinden dolayı içme suyuna dere suyunun verildiğini yazmışsın ama ben bundan önceki içme suyunun da dere (Satilav deresi) olduğunu biliyorum. Diğer mevzuu sulama suyu, çocukluğumuzdan beri bilirim ki sulama kanalından akan suyun yukarki mahalleden diğer mahallelere pek gönderilmediğini unutmamalıyız. Bu yüzden bu konuda mevcutta bulunan su borularından (eski) sulama hizmeti karşılanıp, yeni döşenen su borularından da içme suyu hizmeti verilebilmesi kadar doğal bir durum yoktur. Köyümüzde yaklaşık olarak 6 aydır süren su çalışmalarının sonuna gelindiği bu günlerde bu projeyi baltalayarak üstüne yeni bir projeler için tartışmanın pek doğru olacağını sanmıyorum. Ancak tamamlanacak olan projeden verim alamadığımız takdirde yeni projeler için tartışma ve toplantı yapılabilir. Unutulmamalıdır ki şu an yapılan proje içme suyu için hiçbir işe yaramasa dahi tüccar deresinin tamamını köyümüze akıtacağından mevcut projenin bitirilmesi kanaatindeyim. saygılarımla
(30.09.2011)
FİKRET KESİM
Söylediklerine aynen katılıyorum. Benim de isteğim kesin çözüm üretilmesidir. Önceleri Satelav deresindeki pınarlar bağlı idi. Rahmetli babamla az gitmedik su kesildiğinde o dereye. Köydeki yaşayan insanlarımızı musluk suyu ile hahçe sulamaya başlayınca su yetmemeye başladığında mecburen o eski muhtarlık yönetimi de dere suyunu bağladı ve yıllardır pis suları içmek zorunda kaldık. Demek istediğim hep aynı yöntemi defalarca denemek yerine senin de dediğin gibi içme suyu ile sulama suyu şebekesini ayrı tutmak. İçme suyu şebekesi ile hiç kimsenin bahçe sulama işlemini yapmamasını sağlamak. Ayrıca bugüne kadar yapılan hiç bir projenin kötü veya yanlış olduğunu düşünmedim. Belki eksiği olabilir. Bunlarda Muhtarımızla yapılacak diyalog ve müzakereler sonucunda daha da iyileştirilebileceği kanısındayım. Ayrıca Yukarı Mahallenin Sulama Suyunu zapt edip kendilerinin bahçe sulamalarında kullanımı ve defalarca münakaşaların bazen ise kavgaların yaşanması ve bunun sonucunda aşağıki mahallenin sulama suyu kullanamaması hususu yıllardır köyde büyük bir yaradır. Bunu ortak birkarar ile Muhtarlık ceza yöntemi ile sonuçlandırmalıydı. Fakat tüm muhtarlarımız buna yanaşmayınca onlarda Deli Dumrul gibi köy sulama suyunu sahiplendiler. Evet acı bir gerçek ....
(01.10.2011)
 
Yazarýn Diðer Yazýlarý
ELEŞTİRMEDEN ÖNCE DÜŞÜNSEK Mİ ?
SEÇİM SONRASI HAFIZALARDA KALANLAR
MUHTARLIK SEÇİMİNİN NABZI
30 MART 2014 YEREL SEÇİMLERİ
EY GEVLİ NE HALDESİN !!
2013 YILI PİKNİĞİ
KÖY PİKNİĞİ Mİ ŞENLİK Mİ ?
NEDEN İLGİSİZ BİR GEVLİ LİYİZ
MERHABA 2012
GEÇMİŞ-BUGÜN-GELECEK
AKTİF BİR KÖY DERNEĞİMİZ OLMALI !!!
HERKESE MERHABA
 
Her hakký saklýdýr. www.guldibikoyu.com-2011
Bu sitenin tüm haklarý saklýdýr. Sitedeki resim, yazý ve diðer materyaller kaynak gösterilse dahi izinsiz kullanýlamaz.